Gotowanie na Jachcie – 5 złotych zasad

 In Jak To Wygląda w Praktyce

Samo codzienne gotowanie nawet w luksusowo wyposażonej kuchni może przyprawić o ból głowy. A jeśli dodamy do tego konieczność wymyślania posiłków i robienie zakupów, to już coś co może odebrać chęć do życia i skutecznie zepsuć wakacje. Jak pogodzić ten obowiązek z urlopem, żeby nadal móc cieszyć się wypoczynkiem? Jest to szczególnie istotne kiedy mówimy o wakacjach pod żaglami i gotowaniu w kambuzie.

Wydawać by się mogło, że główną przeszkodą na łodzi są warunki – nic bardziej mylnego. Jednostki wpływające w naszych rejsach posiadają w pełni wyposażoną kuchnię czyli kambuz, z lodówką, kuchenką min. 2 palnikową,  piekarnikiem i nierzadko mikrofalówką. Są także zaopatrzone we wszelkie potrzebne naczynia i sprzęty kuchenne.

Pisaliśmy o tym w artykule
Jeden dzień z życia na jachcie – co się kryje pod pokładem

Najtrudniejszą rzeczą są nie warunki lecz uzgodnienie menu. Szczególnie, kiedy różni członkowie załogi mają odmienne gusta kulinarne lub diety wykluczające. Wpadamy po zakupy z naprędce zrobioną listą zakupów lub – o zgrozo – bez niej! Wrzucamy do koszyka co popadnie, bez większego pomysłu na wykorzystanie – bo ktoś chciał, bo ktoś lubi, bo to fajne jest itp. Efekt?

• Problem ze skomponowaniem pełnego posiłku – zawsze czegoś brakuje. Załoga cały dzień podjada pojedyncze produkty nie siadając do wspólnego posiłku, który jedzony w pięknych okolicznościach przyrody, na świeżym powietrzu i w fajnej ekipie jest ogromną przyjemnością.

• Dokupowanie brakujących produktów w portach – problem z kontrolą kasy burtowej.

• Wyrzucanie dużej części kupionych produktów.

• Ciągłe nerwy związane z przedstawianym tematem. Co dziś jemy? Ktoś ma jakiś pomysł? A kto robi?

Tak oczywiście, my też bywaliśmy w podobnych sytuacjach!!! Za, którymi szczerze nie przepadamy, dlatego też postanowiliśmy im zaradzić. Tak się akurat składa, że damska część załogi LobSter jest genetycznie uzależniona od wyciągania wniosków i planowania, dlatego też szybko powstało 5 ZASAD GOTOWANIA NA JACHCIE, którymi chcemy się z Tobą podzielić. Jest to przepis na pyszny rejs i zakupy bez nerwów z równoczesnym oszczędzaniem pieniędzy.

1. ZAPLANUJ JADŁOSPIS NA CAŁY TYDZIEŃ

Szczególnie jeśli chodzi o obiady – zrób ich plan na cały tydzień, tworząc jednocześnie listę zakupów do każdego posiłku, WAŻNE – pamiętaj, aby była dostosowana do ilości członków załogi. Stwórz listę produktów niezbędnych do skomponowania śniadań, takie MUST HAVE. Szczerze uzgodnij z załogą, czy kolacje będziecie jeść na łodzi? Pytanie wydaje Ci się banale i niepotrzebne? Wcale takie nie jest. Bardzo często na początku rejsu wszyscy twierdzą, albo ktoś po prostu zakłada, że kolacje będą jedzone na jachcie, a potem każdego wieczoru cała załoga ląduje w uroczych knajpkach 😊 Czy to źle? Absolutnie nie! Sami kochamy i polecamy takie rozwiązanie. Ale to co czekało w lodówce na kolację finalnie wędruje do kosza – STRATA! Jeśli wybieracie knajpki, nie kupujcie produktów na kolację.

W układaniu jadłospisu powinna brać udział cała załoga. Powinien on uwzględniać preferencje kulinarne wszystkich jej członków. Nie bójmy się o tym rozmawiać, to nie utrudnianie życia czy zachcianki. Każdy na łodzi ma prawo odżywiać się tak jak lubi lub musi. Najczęściej bez większego wysiłku można przygotować kilka odmian tego samego dania np. z mięsną i vege lub dogotować porcję, albo dla wszystkich użyć makaronu bezglutenowego.

2. PRZEMYŚL ZAKUPY

Na zakupy wybieraj się zawsze z wspólnie sporządzona listą, jej pierwsza część powstaje podczas planowania posiłków. Do tego dopisz produkty używane w sposób ogólny podczas rejsu: kawa, herbata, mleko, przyprawy itp., a także pozycje niezwiązane z jedzeniem: chemia gospodarcza, papier toaletowy, ręcznik papierowy, zmywaki itp. Nie zapomnij o zapasie wody do picia lub innych napojach preferowanych przez załogę. Jeśli chcesz skorzystać z naszej listy „must have” kliknij “Podstawowa lista zakupów na rejs

3. OPTYMALIZUJ ZAKUPY

Nie rób całych zakupów pierwszego dnia ! Oprócz tego, że będziecie wykończeni, to nie zmieścicie tego wszystkiego w lodówce ani dostępnych szafkach i bakistach. Poutykacie to wszystko byle gdzie i o połowie zapomnicie. Finał – KOSZ! Podzielcie duże zakupy na 2 części. Pierwszą zróbcie pierwszego dnia zaraz po zaokrętowaniu, drugą znając trasę rejsu zaplanujcie w porcie, w którym są większe sklepy. Zakup świeżego pieczywa planujemy na bieżąco w lokalnych piekarniach. Zawsze znajdzie się ktoś chętny na poranny spacer 😊

4. WYBIERAJ POTRAWY PROSTE ALE ZE ŚWIEŻYCH PRODUKTÓW

Oczywiście można przeżyć cały rejs na chińskich zupkach oraz jedzeniu z torebki czy słoika. Absolutnie nie oceniamy, ale jako kulinarni hedoniści uwielbiamy dobre, świeże jedzenie podczas rejsu. Do czego serdecznie namawiamy wszystkich. Tym bardziej, że lokalne owoce i świeże warzywa oraz owoce morza są genialne i grzech ich nie spróbować.

5. USTAL WACHTY KAMBUZOWE

Nie licz na samych ochotników. Jasne, że są rejsy podczas, których samoistnie formuje się skład kuchenny, ale nie zawsze. Rekomendujemy, żeby nie zostawiać tego przypadkowi i jeśli ktoś wyraźnie nie zakomunikuje, że będzie gotował cały rejs, ustalcie wachty kambuzowe. Pozwoli to uniknąć sytuacji konfliktowych oraz braku posiłków. Członkowie załogi powinni sami podzielić się na wachty i wybrać daty, w których odpowiadają za kambuz. W tych dniach także zakupy należą do ich obowiązków.

Wierzymy, że zadbanie o ten obszar jest w stanie znacznie poprawić komfort oraz smak każdego rejsu. Gotowanie nieodłącznie wiąże się z zakupami, a zakupy z pieniędzmi więc polecamy nasz wpis na BLOGU o pieniądzach na jachcie Pieniądze – jak uniknąć niezręcznych sytuacji, aby nie popsuć wakacji. Jeśli chcesz otrzymać darmowe narzędzie do rozliczania i zarządzania składką burtową zostaw nam swój adres mailowy w oknie poniżej.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Ahoj, miło Cię widzieć ;)

Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi promocjami i wydarzeniami podaj nam swój e-mail, abyśmy mogli pozostać w kontakcie.  

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od LobSter Monika Wótkowska.